Galerii: riigi teaduspreemiate, F. J. Wiedemanni keeleauhinna ning spordi- ja kultuuripreemiate laureaadid 2019

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Peaminister Jüri Ratas, haridus- ja teadusminister Mailis Reps ning kultuuriminister Indrek Saar andsid täna Teaduste Akadeemia saalis üle riigi teaduspreemiad, F. J. Wiedemanni keeleauhinna ning spordi- ja kultuuripreemiad.

Jüri Ratase sõnul on Eesti suurimad saavutused kindlasti ka maailma tippsaavutused. «Eesti riigi sünnipäeval võime tõdeda, et meie vaimse rikkuse ja järgmised sajandid määravad just meie keele, kultuuri, teaduse, spordi ja hariduse elujõud. Kui me suudame seda, mis meil on, alal hoida ning ka lakkamatult edasi arendada, siis pole kahtlust, et meie Eesti Vabariigi järgmised sajandid on rohked ja väärikad,» ütles peaminister.

Eraldi rõhutas ta eesti keele tähendust võõrsil elavate eestlaste jaoks, lisades, et võimalus rääkida emakeeles oma kodumaal pole samuti kaugeltki iseenesest mõistetav. «Me räägime seda ilusat keelt iga päev ning loendamatutes olukordades. Me ka mõtleme eesti keeles. Seepärast ei mõista me sugugi iga päev, kui erakordne see on. Meil on tarvis väärikat eesti keele aastat, millega mõtleme muuhulgas tagasi sajandi taha, kui eesti keelest sai meie riigikeel. Pärast pikki ja keerulisi aastaid kinnitasime sedasama üle 30 aasta eest vastu võetud keeleseadusega,» lausus ta.

Haridus- ja teadusminister Mailis Reps avaldas austust laureaatidele, kes on oma töö, pühendumise ja saavutustega jätnud sügava jälje Eesti elu edendamisse ning toonud Eestile au ja kuulsust ka kaugemalt. «Tänan ja tunnustan kõiki värskeid laureaate Eesti riigi ja ühiskonna heaks antud panuse eest. Teadlastel ja teadusel on kindlasti silmapaistev roll muutuste eestvedamisel Eestis ka saja aasta pärast,» ütles Reps.

«Eesti inimesed oskavad tänu oma ajaloolisele kogemusele hinnata vabade kunstnike vabalt loodut. Suhtumine kultuuri, mille osaks võime kahtluseta pidada ka sporti, peegeldab suhtumist sellesse, mille nimel me üldse koos oleme – meie kõik, riigina. Suur tänu, lugupeetud laureaadid, selle eest, et te pole selle eeldust, piiramatut ja võõrandamatut vabadust, iial käest laskunud,» lisas kultuuriminister Indrek Saar.

Riiklikud teaduspreemiad määratakse igal aastal silmapaistvate tulemuste eest teadus- ja arendustöös. Riiklikud kultuuripreemiad määratakse väljapaistvate loominguliste saavutuste eest kultuuri alal. F. J. Wiedemanni keeleauhind määratakse igal aastal ühele isikule väljapaistvate teenete eest eesti keele uurimisel, korraldamisel, õpetamisel, propageerimisel või kasutamisel. Riiklikke spordipreemiaid määratakse väljapaistvate sportlike saavutuste eest. Riiklikud preemiad ja keeleauhind antakse üle Eesti Vabariigi aastapäevaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles