Eesti Pank näitab riigi sünnipäeval üliharuldast rahatähte

PM Majandus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Panga muuseum. Foto on illustreeriv.
Eesti Panga muuseum. Foto on illustreeriv. Foto: URMAS LUIK / PRNPM/EMF

Eesti Panga muuseumis (Estonia pst 11) avatakse pühapäeval kell 10.30 haruldasi rahatähti tutvustav näitus «Eesti Vabariigi raha kujunemise lugu». Näitusel saab teiste seas näha üliharuldast 5000-margast, mida on maailmas alles vaid üksikud eksemplarid.

Eesti Panga 100. sünnipäevale pühendatud rahakollektsionääride näitusesarja teisele näitusele «Eesti Vabariigi raha kujunemise lugu» on paberrahakogujad Tõnu Karu ja Arvo-Mart Elvisto välja pannud oma kollektsiooni kuuluvad haruldased rahatähed Eesti Vabariigi algusaegadest kuni tänapäevani, teatas keskpank.

Teiste seas saab väljapanekus näha 1923. aastal välja lastud üliharuldast 5000-margast rahatähte, mida on maailmas teadaolevalt alles vähem kui kümme eksemplari. Eestis on neist praegu vaid kolm. Väljapanekus on ka põnevad 1923. aastast pärit 100-margased kassatähed ületrükiga «üks kroon». Need 100-margased seisid kuni 1928. aastani kasutamata ja lasti ringlusse seetõttu, et krooni rahatähtede trükk ei saanud õigeks ajaks valmis.

Lisaks on näitusel väljas 100margase «Ketra-Liisuks» kutsutud rahatähe 1919. aasta ühepoolsed värviproovid ja seerianumbrita viie-margane 1919. aastast, mis on tõenäoliselt värviproov. Näha saab ka haruldasi Eesti Vabariigi kassaveksleid 1920. aastast ning madala seerianumbriga rahatähtede eksemplare, näiteks 1928. aasta 10-kroonist ja 1932. aasta 20-kroonist. Põnevate haruldustega saab Eesti Panga muuseumis tutvuda 23. märtsini.

Peale harulduste uudistamise saavad muuseumisse tulnud pered meisterdada vabariigi aastapäeva puhul suveniire, osaleda otsimismängus ja panna kokku rahapuslesid. Tublimatele on auhinnad.

Eesti Panga muuseum on 24. veebruaril avatud kell 9–14 ja sissepääs on kõigile tasuta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles