ELU24 ÜLEVAADE: unustamatud hetked president Kersti Kaljulaidi mulluselt vastuvõtult

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Panga nõukogu esimees ja endine peaminister Mart Laar ning Katrin Laar.
Eesti Panga nõukogu esimees ja endine peaminister Mart Laar ning Katrin Laar. Foto: Raigo Pajula / Arno Mikkor / Vabariigi Presidendi Kantselei

Eesti Vabariigi 101. sünnipäev on kohe-kohe ukse ees, mistõttu tegi Elu24 lõbusa tagasivaate möödunud sünnipäevale. Teie ees on kõige meeldejäävamad hetked vabariigi 100. aastapäevale pühendatud pidulikult vastuvõtult!

  • Presidendi vastuvõttu vaadates mõtlesid ehk paljud, mis juhtus poliitik Ene Ergmaga kätlemisel? 

Poliitik Ene Ergma sattus tähelepanu keskpunkti, kui peale presidendipaariga kätlemist oma kätt raputas just nii, nagu oleks presidendi kaasa käepigistus tema jaoks liiga tugev olnud. Hiljem selgitas Ergma, et paranes ühest liigesehaigusest ega osanud arvata, et presidendi abikaasa Georgi-Rene Maksimovski tema kätt nii kõvasti surub.

Endine riigikogu esimees Ene Ergma.
Endine riigikogu esimees Ene Ergma. Foto: Raigo Pajula / Arno Mikkor / Vabariigi Presidendi Kantselei
  • Imeline taastumine: Mart Laar üllatas presidenti

Mart Laar, keda 2012. aastal tabas insult ning kes alates sellest ajast liigub pigem ratastoolis, otsustas presidendi vastuvõtule minna omal jalal. Mees vajas küll pisut abikäsi, ent sai sellegi poolest liikumisega suurepäraselt hakkama.

Eesti Panga nõukogu esimees ja endine peaminister Mart Laar ning Katrin Laar.
Eesti Panga nõukogu esimees ja endine peaminister Mart Laar ning Katrin Laar. Foto: Raigo Pajula / Arno Mikkor / Vabariigi Presidendi Kantselei
  • Külalised minestasid presidendi vastuvõtul

Möödunud aastal oli presidendi kõne ja kontsert üles ehitatud pisut teisiti. Saalis istumise asemel seisid paljud külalised presidendi kõne ajal püsti. Kohalviibijate sõnul valitses ruumis lämbus ja õhupuudus, mis põhjustas ka minestamisit.

Kohal oli ka kiirabi, kes kokku kukkunud inimesi turgutas. Meedikute abi vajas Elu24 esialgsetel andmetel ainult üks külastajatest.  

Presidendi vabariigi aastapäeva kõne ja kontsert Eesti Rahva Muuseumis.
Presidendi vabariigi aastapäeva kõne ja kontsert Eesti Rahva Muuseumis. Foto: Margus Ansu
  • Presidendiballi nunnu: arvatavasti peo kõige noorem külaline!

Presidendi vastuvõtu kõige pisem külaline oli Hannes Hanso poeg, Johannes Mart. Pisike põnn väisas presidendiballi vaid kaheteistkümne päeva vanusena. 

Melu vabariigi aastapäeva pidustustel ERMis.
Melu vabariigi aastapäeva pidustustel ERMis. Foto: Margus Ansu / Konstantin Sednev / Kristjan Teedema
  • Tõeline üllataja: näitleja Ülle Lichtfelt rabas uue välimusega

Kaunis näitlejanna Ülle Lichtfelt oli tumedad kiharad palju heledamaks värvinud, mistõttu jäi ta üritusel esmapilgul lausa tundmatuks.  

Riigikogu liige Indrek Saar ja abikaasa Ülle Lichtfeldt.
Riigikogu liige Indrek Saar ja abikaasa Ülle Lichtfeldt. Foto: Madis Sinivee
  • Millele viitas fallost meenutav seinakaunistus presidendi vastuvõtul?

Eesti Rahva Muuseumi koridorid olid piduliku sündmuse puhul värvilise disainiga kaunistatud. Mõni erk kujund tekitas televaatajas aga küsimusi. Mida kujutas disainer selle motiiviga?

ERMi kujundus pidulikuks presidendi vastuvõtuks
ERMi kujundus pidulikuks presidendi vastuvõtuks Foto: Kuvatõmmis videost
  • Teater NO99 aastapäevafilmi tegemine oli kallis

Enne kui film rahva ette jõudis, tekitas see juba taas pahameeletormi, sest oli kulukas: tervelt 300 000 eurot. Juba ainuüksi filmi tegemisele kulus 170 000 eurot. 

Presidendi vabariigi aastapäeva kõne ja kontsert Eesti Rahva Muuseumis.
Presidendi vabariigi aastapäeva kõne ja kontsert Eesti Rahva Muuseumis. Foto: Margus Ansu

Ent NO-teatri sõnul olid suuremad kuluartiklid veel ka järgmised: ERMi maja ümberehituskulud ehk tehnika ja dekoratsioonide rent ja paigaldus (ca 65 000 eurot), vabariigi aastapäeva vastuvõtu õhtused esinejad (ca 9000 eurot), majutus ja transport (ca 4000 eurot), ERMi maja ümbrust kaunistanud 100 lõket (ca 5000 eurot).

NO99 aastapäevafilm lõhestas tuntud kultuuriinimesed kahte leeri

  • Teater NO99 tehtud 24. veebruari presidendi vastuvõtu film lõhestas inimesed jälle kaheks vastandlikuks leeriks – ühed olid filmi suhtes karmilt kriitilised, teised kiitsid taevani
Kadri Kõusaar, Hendrik Toompere seenior, Jaan Elgula, Reigo Ahven
Kadri Kõusaar, Hendrik Toompere seenior, Jaan Elgula, Reigo Ahven Foto: Elu24.ee fotomontaaž

Näiteks Kadri Kõusaar lähtus professionaalsest vaatepunktist ning pani asjad paika, miks ei meeldinud: «Labasel põhjusel, et teostus oli nõrk (kuigi idee iseenesest hea, ja ka kasutatud muusika hea). Aga kui tehti film, davai, arvustamegi seda kui filmi. Ja mis meil siis on? Karaktereid ja lugu pole, nadi kaameratöö (kuigi muidu hea operaator, aga ju pole teda osatud juhendada); kõik näib kuidagi kiirustades ja lohakalt tehtud, näitlejad mängisid «teatri kõlaga» jne.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles